Panta (Откосы) - face parte din fereastra, rama ce se afla in jurul perimetrului ei.
Pante la ferestre sunt ultimul pas in instalarea ferestrelor pentru a le completa un look elegant. La inlocuirea ferestrelor in apartament sau o casa, suntem constienti de faptul ca grosimea stratului de ferestre din plastic, sunt mai mici decit grosimea stratului de ferestre din lemn instalate in timpul constructiei cladirii. Dupa inlocuirea ferestrelor, pantele din jurul perimetrului interior al ferestrei ramine nelucrat. O latime de 5 - 30 cm, in functie de proiectarea cladirii.
Pante sunt de interior si de exterior. Pante de exterior - o parte a versantului, care este situat pe ansamblul peretelui exterior. Pante interne - partea care este situata in interiorul cladirii. Cel mai des intilnite pante de interior se executa din material plastic, rezistent la umiditate gips-carton.
Pantele din plastic sunt utilizate pe scara larga in domeniul constructiilor, si anume la producerea de usi si geamuri din PVC. Odata utilizate, aceste materiale ofera o calitate inalta si o izolare excelenta.
Mai inainte, atunci cind se foloseau pantele din plastic, intre perete si pante exista un gol. Acest gol era cauza multor neplaceri aparute pe parcursul exploatarii geamului. Anume acest fapt i-a determinat pe specialisti sa-l umple cu un material destul de dur, numit „panou sandwich”. Asta pentru ca golul format putea fi liber strapuns cu cotul sau sa se indoaie pur si simplu daca se sprijinea cineva de el. Plus la toate, despre izolare aici nu mai putea fi vorba. Unde mai pui ca erau si ieftine, ceea ce ii determina pe multi sa le comande.
La momentul actual, pantele din plastic sunt cu mult mai sigure, dar respectiv si putin mai scumpe in comparatie cu pantele din tencuiala.
Avantajele pantelor din plastic:
• o gama variata de culori;
• durabile si rezistente la apa, nu ard;
• datorita rigiditatii, ele confera o rezistenta destul de mare;
• suprafata pantei este acoperita cu o constructie de o inalta calitate si foarte rezistenta la zgirieturi, cenusa,substante chimice si alti factori;
• isi pastreaza culoarea la influienta razelor ultraviolete pentru o perioada lunga de timp;
• nu necesita o vopsire suplimentara, lacuire, ingrijire speciala;
• ecologic, nu sunt materiale toxice si nu degaja toxine;
• ofera o izolatie suplimentara;
• reduce nivelul zgomotului in camera;
• patrunderea luminii prin geam.
Pante din tencuiala.
Pante de exterior se fac din tencuiala pentru a fi mai rezistente la ploaie, raze ultraviolete, zgirieturi, si nu in ultimul rind, pentru un design reusit.
Ordinea executarii lucrarilor pentru pante:
- pregatirea terenului – taierea excesului de spuma si indepartarea vopselei din jurul geamului;
- pregatirea amestecului pentru tencuiala;
- prelucrarea golului din jurul geamului cu tencuiala;
- slefuirea pantelor;
- aplicarea unei solutii speciale;
- acoperirea pantelor cu un strat lucios.
Pantele se fac de obicei, in cel putin doua zile.